Personalizovaná strava vs ,,komerční“ krabičkové diety V dnešním článku bych se rád věnoval ožehavému tématu krabičkových diet. Tento trend se u nás velmi…

V dnešním článku bych se rád věnoval ožehavému tématu krabičkových diet. Tento trend se u nás velmi rozmohl, poněvadž to co frčí ve světe musíme zákonitě jako správní češi hned okopírovat, nicméně k věci.
Na trhu je dnes spousty firem, které tuto službu nabízí a ceny za den se pohybují od 250 do klidně 750 a více korun, což už není úplně málo. Problém nastává hlavně v různé kvalitě těchto firem. Mezi nejznámější v Česku patří určitě pražské Fitness Menu.
Pokud bychom se dívali na tuto službu čistě z hlediska hubnutí či nabírání, pak se nám našich cílů podaří dosáhnout, pokud zvolíme správný typ. Na druhou stranu většina lidí nemá až tak dobré povědomí o tom, které krabičky jsou vhodné zrovna pro ně, a tak často sáhnou po špatné variantě. Další negativum je v tom, že nemáme kontrolu nad kvalitou a ani množstvím potravin a bohužel ani povědomí co které potraviny obsahují. Tudíž po takovéto dietě stejně nevíme jak si co vařit. Jídla často navíc nejsou čerstvá a už vůbec ne dobrá – v plastové krabičce přelepené igelitem vypadají spíše jako občerstvení z laciné benzinové pumpy než jako plnohodnotná a nutričně vyvážená strava. Tato strava zároveň nepřihlíží k Vaším individuálním zdravotním potřebám. Když firma přiveze jídlo na několik dní dopředu, pak není čerstvé...
Úskalí může nastat v případě, že krabičky nejsou připraveny na míru vaší fyzické či psychické zátěži, a tudíž potřebujete více některých živin či minerálů.
Může se stát že následkem příliš nízkého energetického příjmu hubnete příliš rychle. Důsledkem je neblaze proslulý jojo efekt. V takovém případě totiž nehubnete tuky, ale svaly a spolu s tím se zpomaluje metabolismus. Správným shazováním byste měli ztrácet průměrně půl kila týdně – a každý toho dosáhne jinak.
Jinak se bude stravovat stokilový sportovec či pracovník ve skladu, který chce zhubnout, jinak sedmdesátikilová úřednice, která řeší jen pět kilo nadváhy. Je třeba brát v potaz individualitu každého z nás.
Příklad jídel z takovéto služby:

Personalizovaný jídelníček:
Pokud nám nějaký výživový specialista připraví jídelníček na míru, tak nejen že máme pod kontrolu vše co sníme, ale zároveň pokud je tento odborník dobrý, může nám i něco předat. Do budoucna nemusíme být otroky kalorických tabulek, naučíme se poznávat své tělo a budeme rozumět základním principům racionální stravy. Jídelníček by měl být přizpůsoben individuálním potřebám každého klienta – a když to tak není, dieta nefunguje. Spousta lidí má navíc dnes různé zdravotní problémy a ty je potřeba taktéž řešit individuálně.
Nesprávně sestavená dieta vede k hladovění. „Stává se, že pak ještě pojídáte něco dalšího a celý efekt pro hubnutí se ztratí. To samé ovšem platí i pro přejídání apod. Já osobně razím tvrzení, že vědomosti o stravování hledej ve vlastním těle, tzn. že abychom mohli dobře fungovat, musíme nejprve našemu tělu porozumět a to bez nějaké vlastní iniciativy nepůjde. Abych ale jen nehanil tyto firmy, uvedu i pár příkladů proč to pro někoho smysl může mít.
Benefity komerčních krabičkových diet:
Jedním z největších benefitů je úspora času. Druhé velmi důležité pozitivum vidím v tom, že když budete mít jídlo připravené, budete mít po čem sáhnout, až přijde hlad. Nestane se tedy, že si zdravý životní styl pokazíte nějakou rychlovkou. Vlčí hlad či chutě často přicházejí z důvodu nepravidelnosti a nedostatku správného množství makroživin, tedy bílkovin, sacharidů a tuků. Pokud by tedy tyto krabičky byly smysluplně nastaveny a kvalita jídel by byla adekvátní, dá se to brát jako možné řešení.
Je tedy na vás co si zvolíte, jestli jednodušší cestu, nebo radši cestu sebepoznání, která je za mě z hlediska dlouhodobé udržitelnosti smysluplnější a vhodnější…
Na závěr pro inspiraci přikládám fotku ,,krabičkové diety“, kterou jsem si dělal sám, tak abych si kontroloval přesné množství a kvalitu potravin.

